Sverige är vårt land nu

En man och en kvinna står framför en gul bänk med en lekpark i bakgrunden.

Fattma Tartosi och Osama Khadro är ambassadörer för de gula vänskapsbänkarna som finns runtom i kommunen. De vill dela med sig av sina erfarenheter av att komma som invandrare till Strängnäs kommun och hur de hittat nya vänner.

I mitten på juli för snart sju år sedan kom de till Strängnäs. De flydde från krigets Syrien och sökte säkerhet, trygghet och en framtid för sina barn. Vilka hinder har de kommit över för att bli den etablerade familj i Åkers Styckebruk de nu är?

Två, tre månader efter att de kommit till Sverige och upplevt den vackra svenska sommaren kom snön.

- Det var konstigt och kallt och inget vi upplevt tidigare. Det finns inte snö i Syrien och det är aldrig så kallt, berättar Osama, som inte vågade köra bilen för att åka och handla. Nu har de vant sig.

- Nu leker vi med barnen i snön och det är jättehärligt, säger Fattma.

Det är inte bara snön de lärt sig att tycka om. Tryggheten här har hjälpt dem.

- När mina barn går till skolan tänker jag inte att något ska kunna döda dem, säger Fattma.

Ville börja jobba direkt

Nu är Fattma, Osama och deras tre barn en etablerad familj i Åkers Styckebruk. Båda har jobb och de känner sig som svenskar. För dem har vägen hit handlat om stor målmedvetenhet, öppenhet och hårt jobb.

- Vi bestämde oss för att vi ville börja jobba så fort som möjligt, säger Fattma.

Osama började direkt på SFI, svenska för invandrare och så fort de kommit i ordning och barnen vant sig vid det nya livet började även Fattma på SFI. Hon är behörig sy- och bildlärare och har fått sin utbildning validerad här i Sverige. Nu jobbar hon på Mariefredsskolan och Osama jobbar på kommunens måltidsservice.

Jobbet har varit en väg till att hitta nya vänner.

Öppna för alla

De har också funnit nya vänner bland grannar och genom barnen har de lärt känna andra mammor och pappor. Språket var svårt, tycker båda, men genom att vara öppna för alla människor oavsett bakgrund, kultur, religion har de fått nya vänner och möjlighet att träna på svenskan.

- Ibland går jag på promenad med en granne, hon rättar mig när jag säger fel och lär mig svenska, säger Fattma som även hade en så kallad Språkvän tidigare.

Stora skillnader i det sociala livet

Det sociala livet i Sverige skiljer sig mycket åt jämfört med Syrien. Osama berättar att de alltid umgicks sina grannar. Även efter att han gifte sig med Fattma och de flyttade till en egen lägenhet besökte han sina föräldrar varje dag.

- Vi har stora familjer. Jag har nio syskon, min mamma sju och pappa tio. Alla familjer är stora och vi behöver ses regelbundet, minst varje vecka. Den sammanhållningen finns inte på samma sätt här i Sverige, säger Osama.

- Vi försöker träffa de vi har nära oss, på jobbet, i lekparken och min gamla språkvän. Men alla har sina liv med barn och jobb, berättar Fattma och fortsätter:

- Vi är en öppen familj och söker gärna kontakt med nya människor. De får gärna komma till oss och smaka arabisk mat, säger hon.

Fler ambassadörer för vänskapsbänkar

Man sitter på ryggstödet på en gul bänk

Robert Christensen vill dela med sig av sin skoltid och upplevelse av mobbning för att hjälpa andra som är utsatta.

Kvinna på gul bänk

Lotta Eriksson kämpade för sin son som led av psykisk ohälsa och till slut tog livet av sig. Hon vill genom sin medverkan öka kunskapen om psykisk ohälsa och suicid.

Vänskapsbänkarna, en plats för samtal

Vänskapsbänkarna som står på olika platser runtom i Strängnäs, Åkers Styckebruk, Mariefred och Stallarholmen, är en del av Strängnäs kommuns arbete med att främja psykisk hälsa. Bänkarna är en plats för samtal människor emellan och en symbol för vårt mänskliga behov av sociala relationer.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 juni 2024